"Waste not Want not"
To the Architect Show, σταθερό στη φιλοσοφία του να συνδυάζει τις σύγχρονες καινοτομίες με το βλέμμα στο μέλλον, παρουσίασε στην διοργάνωση του 2022 το “Waste not Want not”, ένα ειδικό installation που επιμελήθηκαν οι John Veikos και Άννα Σμπώκου.
Η παράλληλη αυτή δράση, που θα δέσποζε στην είσοδο του event, πραγματεύτηκε τα απόβλητα και πώς αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν δημιουργικά εξοικονομώντας πόρους συμβάλλοντας παράλληλα στην μείωση του αποτυπώματος άνθρακα.
Πιο συγκεκριμένα, στόχος ήταν να παρουσιαστούν οι αναδυόμενες στρατηγικές για την επαναχρησιμοποίηση των αποβλήτων, και ιδιαίτερα του υπάρχοντος δομημένου τοπίου της Αθήνας, να αναδειχθεί η αξία του επαναχρησιμοποιημένου υλικού έναντι της παραγωγής νέων και να αναδειχθούν οι υπάρχουσες πρακτικές για την αντιμετώπιση της δημιουργίας “αποβλήτων”.
Πριν από μία δεκαετία περίπου, το concept του upcycling είχε πραγματοποιήσει την εμφάνισή του, κυρίως στον τομέα του σχεδιασμού επίπλου, ως κάτι το εναλλακτικό στη λογική του και στην όψη. Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει. Η μελέτη και εφαρμογή πολιτικών βιωσιμότητας κυριαρχούν ως προτεραιότητα στο σχεδιασμό στρατηγικών κρατών, εταιρειών, πανεπιστημίων, ερευνητικών κέντρων και άλλων θεσμών. Φυσικά η αξιοποίηση του υπάρχοντος μπορεί να λάβει και ποιητικές διαστάσεις.
Αναζητούσαμε έναν τρόπο για να καταλάβει ο επισκέπτης αλλά και εμείς οι ίδιοι την αξία των όσων πετάμε, ένα μέσο που θα δημιουργούσε έναν «κοινό τόπο» για να συγκρίνουμε και να αντιπαραβάλουμε τα υλικά και να πειστούμε για την αξία αυτού που προτείνουμε –waste not want not, πώς να χτίσουμε για να ξαναχτίσουμε.
Το «Waste Wall-Finish Wall» έδινε την ευκαιρία σε κάθε κατασκευαστή να παρουσιάσει ένα κατά παραγγελία σχέδιο κατασκευασμένο αποκλειστικά από απόβλητα, με τρόπο που ελπίζουμε να πυροδότησε συζητήσεις και να γέννησε νέες ιδέες στον επισκέπτη.
Στους τοίχους μεταξύ των τμημάτων προβάλλαμε συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με τη συνολική βιομηχανία για κάθε υλικό, καθώς και συγκεκριμένα δεδομένα που σχετίζονται με την κατασκευή μας.
Προκειμένου να απεικονίσουμε οπτικά τα ακατέργαστα απόβλητα και να δώσουμε στους επισκέπτες έναν τρόπο κατανόησης της σημασίας του άνθρακα στον σχεδιασμό, προτείναμε μια σειρά από στοίβες πρώτων υλών στο επίπεδο του εδάφους, κάθε μία από τις οποίες αντιπροσωπεύει 15 κιλά ενσωματωμένου άνθρακα –καταδεικνύοντας με βάση το μέγεθος των στοιβών των υλικών, τον ενσωματωμένο άνθρακα που περιέχουν.
Με εκτίμηση, John Veikos

Curated: John Veikos – Άννα Σμπώκου
Organized by: MEDEXPO
Creative Direction: Design Ambassador
Στην δράση αυτή συμμετέχουν αλφαβητικά οι χορηγοί: